FOR EMMA

Ideen til et gluten- og laktosefri bageri startede vel egentligt allerede i slutningen af 2010, da Emma blev meget syg. Efter indlæggelse og utallige prøver på hospital fik vi diagnosen, der hed cøliaki. Cøliaki er en autoimmun sygdom, som gør at fimrehårene i tyndtarmen falder sammen, når de udsættes for gluten. Som at give en græsplæne roundup, er der nogle, der har udtrykt det. Kroppen får derved ikke næring, selvom man spiser, så længe der er gluten i kosten. Holdes en livslang glutenfri diæt ikke, kan det føre til følgesygdomme. En krumme kan være, og er nok.

Derfor blev vi tvunget ud i den glutenfri verden, der ikke var nem, for gluten findes i hvede, rug, byg og til dels havre. Det glutenfri brød vi kunne købe, smagte eller lignede ikke det gode gamle med gluten, eller også var det baseret på hvedestivelse, der jo overhovedet ikke gør noget godt ernæringsmæssig. Og jeg havde lægens ord fra hospitalet dybt printet i hukommelsen, om at børn og voksne med cøliaki ofte ikke fik den rigtige ernæring pga. for lidt fuldkorn og fibre og for fede glutenfri produkter, som jo kunne udmunde i andre sygdomme.

Så derfor gik jeg helt uvant i gang med at bage og bage og bage og bage, for mit barn skulle ikke gå på kompromis med hverken udvalg, smag, konsistens eller sundhed. Vi har siden slut 2010 ikke haft det der ligner gluten i huset, laktose er røget ud lidt senere, og det kommer aldrig ind igen. Der bages med naturlig glutenfri fuldkorn, fibre, frø og kerner og hovedsagelig økologisk og uden E-numre.

De senere år er der jo kommet meget fokus på gluten og laktose af andre årsager, såsom glutenallergi/-intolerans, laktoseintolerans, glutensensitivitet, folkesygdommen irriteret tyktarm (ibs), colitis, crohn, oppustethed og ubehag pga. hvidt brød osv., listen er meget længere, og bliver sikkert endnu længere med tiden. Hvad der er rigtig og forkert omkring ovenstående vil jeg ikke gøre mig klog på. Synes det må være op til den enkelte, selv at vælge (og evt. blive tjekket ved lægen), hvad der er bedst for dem pga. helbred eller livsstil og FOR EMMA er en valgmulighed mere. Vi synes ikke, man behøver at gå på kompromis hverken med udvalg, smag, konsistens eller sundhed, bare fordi man er tvunget til eller har valgt, at leve gluten- og/eller laktosefri. Det skal være som det ”gode” gamle med gluten, bare uden. Velbekomme.

Helle, ejer af FOR EMMA.