Vores melmix guide hjælper dig med at opnå det bedste resultat når du bruger vores gluten- og laktosefri melmix. 

 

ØKOLOGISK OLDTIDS-BRØD. 

1. Hæld 400 g. koldt vand fra hanen i en skål og udrør 1-2 g. (som en ært) gær heri.

Vi benytter ikke farve eller malt til brødet, så det er lyst, men vil I ha det mørkere kan tilsættes ca. 2 g. kulør.

2. Tilsæt posens indhold og pisk det sammen med piskeris (ca. 20 sekunder), lad stå i ca. 2 minutter og rør hurtigt igennem.

3. Hæld dejen i en ca.1,5 liters rugbrødsform evt. foret med bagepapir og tryk flad hvis nødvendigt.

4. Dæk formen med plastic eller sæt den i en plasticpose, og lad den hæve/syrne i 6-12 timer ved stuetemperatur. Jo længere tid den står jo mere syrnet. Kniber det med tiden, og du gerne vil ha den kicket i syrningen, tilsæt da ca. 1 tsk. honning, når dejen røres sammen.

5. Når dejen er klar til bagning, tændes ovnen på 200 grader varmluft og der sættes en tom bageplade nederst i ovnen. Toppen af brødet prikkes ca. 10 gange med en gaffel (dette er vigtigt ellers “puffer” skorpen når brødet er bagt, og brødet bliver ikke fast nok). Når ovnen er varm, sættes formen med brødet på en plade/rist midterst i ovnen, og herefter hældes ca. 1 deciliter koldt vand på den varme plade i bunden, og der dannes damp. Luk hurtigt ovnen.

6. Brødet bages i 60 minutter.

7. Efter bagning tages det ud af formen og afkøles på rist.

 

 

ØKOLOGISK 4-KORNSBRØD & FROKOSTBRØD. 

1. Hæld 500 g. koldt vand fra hanen i en skål og udrør 1-2 g. (som en ært) gær heri.

Vi benytter ikke farve eller malt til brødet, så det er lyst, men vil I ha det mørkere kan tilsættes ca. 2 g. kulør.

2. Tilsæt posens indhold og pisk det sammen med piskeris (ca. 20 sekunder).

3. Hæld den rimelig tynde dej i en ca. 1,5 liters rugbrødsform evt. foret med bagepapir.

4. Dæk formen med plastic eller sæt den i en plasticpose, og lad den hæve/syrne i 8-20 timer ved stuetemperatur. Jo længere tid den står jo mere syrnet. Kniber det med tiden, og du gerne vil ha den kicket i syrningen, tilsæt da ca. 1 tsk. honning, når dejen røres sammen.

5. Når dejen er klar til bagning, tændes ovnen på 200 grader varmluft og der sættes en tom bageplade nederst i ovnen. Når ovnen er varm, sættes formen med brødet på en plade/rist midterst i ovnen, og herefter hældes ca. 1 deciliter koldt vand på den varme plade i bunden, og der dannes damp. Luk hurtigt ovnen.

6. Brødet bages i 70 minutter.

7. Efter bagning tages det ud af formen og afkøles på rist.

 

Den hurtige minus hævning/syrning.

Hvis du pludselig hen ad aftenen opdager, at der ikke er rugbrød til madpakkerne dagen efter, er der nedenfor en hurtig metode.

Benyt lunken vand og 10g. gær (og ikke 1-2g.) og tilsæt endvidere 10g. balsamico eddike eller anden eddike. Drop hævningen fuldstændig, men bag det stadig fra vejledningens punkt 5.

 

 

ØKOLOGISK SØNDERJYSK BRØD.

1. Hæld 500 g. lunken vand i en skål og udrør 10 g. gær heri.

Vi benytter ikke farve eller malt til brødet, så det er lyst, men vil I ha det mørkere kan tilsættes ca. 2 g. kulør.

2. Tilsæt posens indhold og pisk det sammen med piskeris (ca. 20 sekunder).

3. Lad dejen stå 5 minutter på køkkenbordet.

4. Tænd ovnen på 200 grader varmluft og der sættes en tom bageplade nederst i ovnen.

5. Dejen rulles/formes til et aflangt brød med en længde på ca. 25 cm. eller i 2 mindre brød (det kan rulles/formes i lidt stivelse/mel). Brødet sættes på en plade med bagepapir.

6. Når ovnen er varm, sættes brødet midterst i ovnen, og herefter hældes ca. 1 deciliter koldt vand på den varme plade i bunden, og der dannes damp. Luk hurtigt ovnen.

7. Brødet bages i 70 minutter.

8. Efter bagning afkøles på rist.

 

 

ØKOLOGISK LYSE BOLLER & KERNE BOLLER TIL KOLDHÆVNING.

1. Hæld 600 g. koldt vand fra hanen i en skål og udrør ca. 12,5 g. gær heri.

2. Tilsæt posens indhold og pisk det sammen med piskeris (ca. 20 sekunder).

3. Lad dejen stå og trække i 30 sekunder.

4. Hæld den rimelig tynde dej i en beholder (ca. 20×20 cm.) foret med et stykke plastic (evt. en plasticpose som bunden er klippe af, og herefter klippet op i den ene side. Benyt ikke bagepapir !!). Af beholdere/forme kan bruges runde og firkantede, men husk, at dejen efter koldhævning ikke kan formes, men skal hakkes/skæres af til boller, i den form man ønsker. Dæk beholderen med dej med en plasticpose, men husk der skal være plads til, at dejen kan hæve. Det kan også bare hældes i en plasticpose.

5. Læg dejen på køl imellem 10 timer og 5 døgn, afhængig af hvor sur den skal være eller hvornår du skal bruge den.

6. Når dejen skal bruges, tændes ovnen på 240 grader varmluft med en tom bageplade i nederste rille. Der hakkes/skæres det antal boller af dejen, der skal bages og de lægges på plade med enten bagepapir ellers dyp bunden i lidt mel/stivelse. Evt. dyp toppen af bollerne i lidt vand og herefter i nogle frø eller kerner (benyt her ikke græskarkerner, da de bliver for mørke af den høje varme). Læg evt. resterende dej på køl igen.

7. Når ovnen er varm, (bollerne skal ikke hæve ved stuetemperatur, men bages kolde, så ingen ventetid) sættes pladen med boller i ovnen i midterste rille, og herefter hældes ca. 1 deciliter koldt vand på den varme plade i bunden, og der dannes damp. Luk hurtigt ovnen.

8. Bollerne bages i ca. 25 minutter.

9. Lad dem efter bagning afkøle på rist.

 

Den hurtige minus koldhævning.

Hvis der ikke er tid til en koldhævning, tilsæt 550g. lunken vand og 25g. gær i stedet. Dejen ”forhæver” i skålen i 15 minutter og formes med mel/stivelse til boller. Efterhæver tildækket i 30-45 min. og bages efter ovenstående guide.

 

 

ØKOLOGISK PIZZA/PITA.

1. Hæld 525 g. lunken vand i en skål og udrør ca. ½ pakke gær (25 g.) heri.

2. Tilsæt posens indhold og pisk det sammen med piskeris (det bliver meget hurtigt fast).

3. Put dejen i en plasticpose el.lign. og lad den hæve 30 minutter. Vigtigt at dejen ikke får luft, da den tørrer hurtigt.

4. Tænd ovnen på 240 grader varmluft. Hvis det er til pitabrød, skal pladen de skal bages på, være varm. Så stil den/dem i ovnen nu (ikke nederst, men midterst/øverst).

5. Hæld dejen ud på køkkenbordet i lidt gf mel (eks. majsstivelse eller rismel) IKKE VAND! Del dejen i ønskede antal stykker, og form dem til runde boller. Rul dem herefter ud i stivelse/mel til flade pizzaer (ca. 5 mm. tykke) og/eller pitabrød (ca. 10 mm. tykke) FORMES ELLER RULLES.

6. Pizza og pitabrød efterhæver ikke, men sættes direkte i ovnen og husk pitabrød på en varmplade (jeg plejer ikke, at tage den varme plade ud, men stabler blot de ubagte pitabrød, og hurtigt smider dem en for en på den varme plade, og lukker ovnen.

7. Både pizza og pita bages i 10 minutter.

8. Efter bagning kan der fyldes fyld på pizzabundene, og de bages igen 8-10 minutter ved 240 grader varmluft.

 

 

ØKOLOGISK KARDEMOMMEBOLLER/HVEDER.

DENNE MELMIX ER BEREGNET TIL RØREMASKINE.

1. Opløs ½ pakke (25 g.) gær eller ½ brev (5-6 g.) tørgær i 550 g. lunken vand, (husk vandet til tørgær skal have en lidt varmere temperatur).

2. Tilsæt posen indhold og rør på maskine i 5 minutter.

3. Form ca. 10 boller i lidt mel og sæt dem på plade med bagepapir. (ved hveder sættes de på pladen som 2×5 boller eller 2×2 & 2×3 med ca. 1 cm. I mellem hver bolle. Bollerne vil ”gro” sammen ved hævning/bagning. Grunden til at vi ikke anbefaler at sætte dem som 3×3 eller eks. 3×4 boller er at jo færre sider de ”gror” sammen med jo højere bliver hvederne).

4. Hvederne/bollerne hæver i en time under et stykke plastik (vi anbefaler plastik da det ikke tynger bollerne som et viskestykke).

5. Sæt en plade nederst i ovnen under opvarmning af ovnen, den skal bruges til at hælde 1dl. vand på når hvederne/bollerne bages.

6. Bages ved 230 grader varmluft i ca. 22 minutter midt i ovnen. Hvederne/bollerne sættes i ovnen når den er varm og ca. 1 deciliter koldt vand hældes på den varme plade i bunden, og der dannes damp. Luk hurtigt ovnen.

7. Afkøles på rist.

Melmix guide: Gluten- og laktosefrit Oldtidsbrød ØKO
Melmix guide: Gluten- og laktosefri lyse boller ØKO
Melmix guide: Gluten- og laktosefri Søde tærter ØKO
Melmix guide: Gluten- og laktosefrit Sønderjysk brød ØKO