Dag 1 er der hjemmelavet kødsauce, og resterne spædes op på anden dagen og benyttes til lasagne. Den er fyldt godt op med grøntsager, men dem kan man ikke se. Jeg er en flittig bruger af en blender, for det er utrolig hvilke grøntsager man kan slippe af sted med at fylde i maden ubemærket.
Jeg plejer at lave en ok stor portion kødsauce og herefter sætter jeg resten på køl og laver lasagne dagen efter, så altså to i en. Og så må man jo lige accepterer, og bære over med at den står på Italiensk to dage i streg.
Opskriften er ikke i helt præcise mål, da jeg egentlig varierer den lidt fra gang til gang, alt efter hvilke grøntsager jeg har på køl.

Opskriften til kødsaucen er som følger:

400-500 g. oksefars eller svinefars eller anden fars
2-3 store gulerødder (eller flere små)
1 squash
toppen af 2-3 forårsløg (jeg lever efter FODMAP, så ingen alm. løg eller hvidløg)
1 flaske ( urtekram ) eller 2 dåser flåede tomat
jeg tilsætter nogle gange et par friske tomater og/eller noget rød peber.
1 tsk. oregano, 1 tsk. timian, lidt tørret eller frisk chili.
salt og peber

Brun kødet i en gryde og imens blendes alle grøntsager med de flåede tomater. Jeg plejer at blende både flåede, hakkede og hele tomater med, da jeg ikke vil have tomatklumper i saucen. I Urtekrams er der ikke hele stykker tomat i, så her blender jeg ikke det hele med, men hælder blot resten i saucen.
Når kødet er brunet tilsættes de blendede grøntsager og krydderierne. Få det i kog og lad det herefter små simre under låg i 1/2 time til 2 timer. Smag til med salt og peber.

På anden dagen har vi ca. det halve af saucen tilbage. Den koges lige op og tilsættes ca. 1 dl. mælk, evt. også lidt vand (alt efter hvor meget der er spist, og så må der godt være en del væde ved, så lasagnepladerne har noget at suge), 1/2-1 tsk. stødt muskatnød, og en sjat fløde (omkring 1/2 dl). Yderligere skal der bruges 1 pakke lasagneplader (jeg bruger de glutenfri fra urtekram) og noget revet ost.

Det er mange år siden jeg har bøvlet med at lave en rigtig bechamelsauce, jeg snyder og laver a la bechamel direkte i kødsaucen.
Herefter lægges der i et ildfast fad lag af sauce og lasagneplader – start med sauce (evt. drys ost mellem lagene – jeg gør det ikke, synes egentlig det er unødvendig). Sauce tilsidst og drys med noget ost. Jeg er begyndt at sætte den i en kold ovn og herefter sættes ovnen til 170 grader varmluft. Fra lasagnen sættes ind til den er færdig går der ca. 45-60 minutter.

Jeg har i mange år ledt efter et ildfast fad, hvor jeg ikke skulle brække lasagnepladerne i stykker, fordi skidtet ikke passede i størrelse med fadet. Nu har jeg den perfekte form, tænker den passer til 4 personer. Den er fra IKEA, lille bradepande i stål med hanke i enderne. Den hedder koncis og måler 26x20cm. De passer som fod i hose til 4 lag med 3 lasagneplader i hvert lag.

Velbekomme.

Kærlig hilsen
FOR EMMA