Så kom opskriften på klejner her på bloggen både i tekst og billeder. De er egentlig rimelig nemme at lave og efter stegningen har jeg testet forskellige opbevaringsmuligheder.
Det er kun en uge siden de første blev lavet, så opbevaringen har jo kun været en uge indtil videre. De er testet opbevaret:
i kagedåse: super efter 1 uge
i stort kage glas med låg: super efter 1 uge
i plasticpose: bliver lidt bløde
på frost i plasticpose: skal kun tøs op så er de super gode, prøvede også at varme dem 2 min. i ovn, men så bliver de tørre
Opskriften er som følger:
300 g. lunken vand
20 g. loppefrøskaller
ovennævnte 2 ingredienser piskes hurtigt sammen i røreskålen og står i 5 minutter og bliver en god gele.
herefter tilsættes det våde:
75 g. rapsolie
1 æg (50-55g.)
fin revet skal af 1 citron og tsk. saft heraf
og det tørre:
275 g. fuldkorns rismel (jeg bruger hertil den fra Urtekram, da den er rimelig fin i konsistensen)
100 g. majsstivelse
100 g. sukker (jeg bruger rørsukker)
1 tsk. kardemomme
1 tsk. natron
1/4 tsk. salt
Alt røres i ca. 2 minutter på røremaskine, og herefter lægges det i en plasticpose på køl i ca. 1 time, så dejen lige kan sætte sig lidt. Den kan godt ligge længere tid, jeg testede også en, der lå 4 timer.
Dejen rulles ud til ca. 1/2 cm. tykkelse i lidt rismel og skæres ud til klejner. Dejen kan godt æltes let sammen og udrulles igen og igen til der ikke er mere.
Steges i palmin med temperatur på 180 grader i ca. 2 minutter på hver side indtil de er gyldne.
Lægges efter stegning/kogning på køkkenrulle, så overskydende fedt kan opsuges heraf.
Og stjernerne er ikke billeder af julesmåkager. Jeg tænkte at nu jeg var igang med varm palmin, så røg der så meget andet i den varme gryde. Her må man ikke lave for store overflader på dejen/på figurerne, så har de svært ved at blive “sprøde” i midten af overfladen. Jeg gik så vidt som til at prøve med store hjerter, og nej det kunne ikke lykkes.
Glædelig jul og god bagelyst
Kærlig hilsen
FOR EMMA