Jeg har gennem flere år prøvet at lave naturlig glutenfri butterdej, men har droppet det igen og igen, da jeg ikke synes resultatet var anstrengelserne værd.

Nu blev der i weekenden eksperimenteret igen, og nej det er ikke helt som en glutenholdig butterdej, men det er derhen ad. Det er luftig og sprød og puffer godt op, og så er det ovenikøbet rimelig nemt at lave. Alt blandes sammen i en røremaskine, så ikke noget med at skulle ha frossen eller kold smør i lag med dejen – det bliver her rørt i dejen.

Opskriften er som følger:

150 g. rismel
150 g. majsstivelse
10 g. loppefrø/HUSK
1/4 tsk. salt
150 g. koldt smør (jeg bruger den øko laktosefri fra Naturmælk)
150 g. koldt vand

Alt røres hurtigt sammen i røremaskine. Herefter udrulles dejen til en firkant ca. 1/2 cm. tyk, og denne foldes så der nu er 3 lag. Til udrulningen kan bruges lidt rismel.

Pakkes i film eller plastik og sættes på køl i ca. 30 minutter.

Dejen tages ud fra køl og udrulles til ca. 3 gange sin størrelse, og foldes igen til 3 lag (du har nu 3×3 lag). Pakkes ind igen og sættes på køl. Står på køl ca. 15 minutter og udrulles igen til 3 gange sin størrelse, og foldes til 3 lag (du har nu 3x3x3 lag). Sættes på køl.

Efter ca. 15 minutter på køl udrulles dejen til en tykkelse på ca. 1/2 cm., og der skæres eller udstikkes i den form man ønsker. Dette sættes på køl igen, da det er vigtig at dejen er kold, når den “rammer” varmen i ovnen.

Ovnen tændes på 230 grader varmluft, og når butterdejen er kommet i ovnen skrues ned på 200 grader. Bages ca. 15 minutter.

Tarteletter kan laves ved at vende en muffinform på hovedet, og placere cirkler af butterdej herpå. Husk at sætte formen med dejen på, i køleskab inden bagning.

Jeg står ikke nødvendigvis og bøvler med at lave tarteletter. I stedet laver jeg små tern af butterdej, som så “drysses” ovenpå en portionsanretning af eks. “høns i asparges”. Så er problemet med blød butterdej/tartelet også løst, hvis man “drysser” på flere gange. Og synes egentlig også at det ser mere lækkert ud, for tarteletter smager dejligt, men personligt synes jeg nu at de ser en anelse kedelige ud.

Velbekomme!